MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
DALLAR
1-Bilgisayarlı Muhasebe Dalı
2-Dış Ticaret Ofis Hizmetleri Dalı
3-Finans ve Borsa Hizmetleri Dalı
ALANIN AMACI:
Muhasebe ve Finansman alanı, Türkiye'nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında rekabet edebilirliği, Avrupa Birliğine giriş sürecinde istediği konumda olabilmesi ve ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir alandır.
Muhasebe ve Finansman alanında; Muhasebe ve Finansman uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret Ofis Hizmetleri, Finans ve Borsa Hizmetleri
1-BİLGİSAYARLI MUHASEBE ELEMANI DALI
Tanımı
Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan, nitelikli kişidir.
Görevleri
2-DIŞ TİCARET OFİS ELEMANI DALI
Tanımı
İhracat / İthalat operasyonları olan firmalarda siparişlerin alınması, sipariş formları ve proforma faturaların hazırlanması, siparişlerin üretim-planlama birimine bildirilmesi, üretilen ürünlerin nakliyesi ve gümrük işlemleri ve ürün bedellerinin tahsilâtı sürecindeki işleri takip eden kişidir.
Görevleri:
Müşteri cari hesaplarının ve sevkiyatların kontrolünü yapmak, rapor oluşturmak,
3-FİNANS ve BORSA HİZMETLERİ ELEMANI ALANI DALI
Tanımı
Borsa seansından önceki, seans esnasındaki ve seans sonrasındaki işlemleri yapan, müşterilere kredi ayarlayan, ekonomi ve şirket haberlerini takip ederek müşterilere danışmanlık hizmeti veren nitelikli kişidir. İş öncesi hazırlık yapan, reyon işlemlerini yapan/yaptıran meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürüten sorumluluk sahibi, nitelikli kişidir.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyenler;
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLAR
Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.
Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan SMMMO (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.
Ülkemizde, muhasebecilik yasalarla düzenlenmiş bir meslektir. Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ve Ticaret Meslek Lisesinden mezun olanlar kanunda belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi lise düzeyinde Anadolu Ticaret Ve Ticaret Meslek Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar Meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine YÖK'ün uygulamaları devam ettiği sürece sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler.
Katsayı sıkıntısı da çözümlendiği için lise eğitiminden sonra ÖSYM'nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler.
Eğitim sürecinde, yeterlik sertifikalarını alarak ve sektörde iş başında eğitimini tamamlayarak muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde kariyer yapabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idarî yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.